Liposuction lokalize yağların ince bir tüple negatif basınç yardımı ile alınması işlemidir. Bu lokalize bölgeler karın bölgesi, uyluk iç ve uyluk dış tarafı, kalçalar, diz ve çene altı bölgeleridir. Erkeklerde gözlenen ve jinekomasti olarak adlandırılan meme büyümesi de bu yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Liposuction operasyonu için en ideal aday en az 12 ay düzenli diyet ve düzenli spora rağmen giderilemeyen bölgesel yağlanması olan hastalardır. Liposuction operasyonu ile gıdı, kollar, erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti), karın bölgesi, bel bölgesi, kalçe ve uyluk bölgesi gibi yerlere sıkça uygulanmaktadır.
Zaten liposuction operasyonu ile tek seferde en fazla 5 litre yağ alımı yapılmaktadır. Eğer 5 litrenin üzerinde yağ alımı yapılacak olur ise hastanın morbidite (sakatlık) ve mortalite (ölüm) riski arttırılmış olur. Liposuction operasyonu için güvenli yağ alma sınırı 5 litredir.
Bu miktarın üzerindeki alımlarda gerek operasyon esnasında, gerek ise operasyondan sonra vital bulgular (yaşamsal göstergeler-kan basıncı, vücut ateşi, tansiyon, nefes alma durumu, kan oksijen seviyesi gibi) da çok hızlı ve riskli değişimler gözlenmektedir. Bu artmış olan riskin çok nedenleri mevcuttur. Birinci neden vucuttan yağ çekilmeden önce yağ alınacak bölgeye uygulanan parçalayıcı solusyonun (tumesent solusyon) miktarının fazla olması ve bu solusyon içerisindeki adrenerjik(kan basıncını arttıran, kalp atış hızını arttıran) , anastezik bileşenlerin toksik (zehirleyici) seviyelere ulaşmasıdır. Diğer bir sebeb de liposuction ile yağ alımı aşamasında yağların parçalanması ile birlikte komşu damarsal yapılarda da travmalar ve hasarlar meydana gelebilir. Bu travmanın neticesinde parçalanan yağlar damar içine (kan dolaşımına) geçerek vücudun önemli organlarına (beyin, akciğer, kalp, böbrek) taşınarak bu organların damarlarında tıkanıklığa (emboli) neden olarak hayati riske sokan komplikasyonlar oluşabilir.
Liposuction operasyonu için öncelikle hastanın sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Eğer kronik bir hastalığı, anestezi almasına engel olacak bir rahatsızlığı mevcut ise bu operasyondan vazgeçilmelidir. Liposuction operasyonu basit bir girişim olarak düşünülse de bu operasyon başlıbaşına ciddi bir işlemdir. Hastaların bu operasyondan en az 1 hafta öncesinden kullanıyor iseler kan sulandırıcı ilaçları doktor kontrolünde kesmeleri gerekmektedir. Sigara kullanımı da 2 hafta öncesinden yara iyileşmenin güvenliği açısından kesilmelidir. Operasyondan önce 8 saat süre ile yeme içme kesilir. Operasyondan sonra 6. Saatte hastanın belenmesine izin verilir. Operasyon çekilecek olan yağ miktarına, liposucton uygulanacak olan bölgenin sayısı ve genişliğine bağlı olarak ortalama 2 ile 6 saat arasında değişmektedir. Operasyondan sonra 1 gece hasta hastanede konaklamaktadır. operasyondan 1 gün sonra yara yeri pansumanı yapılıp, bir sıkıntı yok ise hastanın taburculuğu gerçekleştirlir. Hastalar operasyondan sonra en az 3 hafta süre ile kullanmak üzere baskılı korse kullanmaları gerekmektedir. Bu korse ile şekil daha hızlı ve güvenli oturmaktadır. İşlemden sonra ilk günlerde kanül giriş deliklerinden kanama ve sıvı sızıntıları olabilir. Bununla beraber liposuction yapılan bölgede oluşan tarvmaya bağlı olarak ilk hafta morluk ve aşırı ödem (şişlik) oluşabilir. Ancak, bu denilen durumların hepsi geçicidir. Hastaların endişe etmesine gerek yoktur. Liposuction operasyonundan sonra 3. Hafta sonunda şişliklerin büyük çoğunluğu gerilemektedir. Ancak, son şekil 6. Ayda oturmaktadır.